Supermoto däck spelar en avgörande roll i motorcykelns prestanda, speciellt när det gäller grepp, hantering och hållbarhet. Dessa däck varierar i typ och gummiblandning, och varje sort har sina egna fördelar och användningsområden.

Typer av Supermoto Däck

 1. Gatkörningsdäck: Designade för vanlig gatkörning. De har vanligtvis en hårdare gummiblandning för längre livslängd och är bättre anpassade för våta förhållanden.
 2. Racingdäck: Dessa däck är avsedda för racing och bananvändning. De har oftast en mjukare gummiblandning som ger bättre grepp på torra ytor men slits snabbare.
 3. Hybrid-/Dual-Purpose Däck: Dessa däck är en kompromiss mellan gatkörnings- och racingdäck. De är mångsidiga och passar för både gat- och banförhållanden.
 4. Slicks: Slicks är racingdäck utan mönster, vilket ger maximal ytkontakt och grepp på torra banor. De är inte lagliga för gatkörning och rekommenderas endast för tävlingsbruk.

Gummiblandningar

 1. Hård Blandning: Längre livslängd och bättre prestanda i kalla förhållanden. Idealisk för gatkörning och långdistansturer.
 2. Mjuk Blandning: Ger exceptionellt grepp och bättre prestanda i varmare förhållanden, men med kortare livslängd. Passar bäst för racing och aggressiv körning.
 3. Medium Blandning: En mellanväg mellan hård och mjuk blandning, erbjuder en balans mellan grepp och livslängd.
 4. Multi-Compound Däck: Kombinerar olika gummiblandningar i ett däck, vanligtvis med en hårdare mitt för hållbarhet och mjukare kanter för bättre kurvgrepp.

Att Tänka på När man Väljer Supermoto Däck

 • Användningsområde: Välj däcktyp baserat på din huvudsakliga användning (gatkörning, racing, blandad användning).
 • Klimat och Vägförhållanden: Tänk på klimatet och vanliga vägförhållanden där du kör. Vissa däck presterar bättre i våta eller kalla förhållanden än andra.
 • Juridiska Krav: Kontrollera att däcket är godkänt för vägbruk om du planerar att köra på allmänna vägar.
 • Budget och Prestanda: Mjukare däck ger vanligtvis bättre prestanda men har en kortare livslängd, vilket kan innebära högre kostnader över tid.

Tabell över Supermoto Däck: Märken och Tillverkare

Följande tabell presenterar populära däckmärken och modeller som används inom supermoto, tillsammans med deras storlekar, gummiblandningar och typiska användningsområden. Denna information ger en mer detaljerad inblick i några av de bästa alternativen på marknaden.

Märke/ModellDimension (Fram/Bak)GummiblandningAnvändningsområdeSpeciella Egenskaper
Michelin Power RS/RS+120/70-17, 160/60-17Mjuk/MediumGata och lätt bananvändningUtmärkt grepp och hållbarhet, bra på vått och torrt
Dunlop Sportmax Q3+120/70-17, 160/60-17Medium/HårdGata och sporadisk bananvändningMönster för varierade förhållanden, hållbar konstruktion
Pirelli Diablo Rosso Corsa II120/70-17, 180/55-17Mjuk/MediumGata och bananvändningMulti-Compound för varierade vägtyper, utmärkt grepp
Metzeler Racetec SM120/70-17, 160/60-17MjukSupermoto racingSpeciellt utformad för supermoto, högpresterande på bana
Bridgestone Battlax Hypersport S22120/70-17, 160/60-17MediumAllround, gata och lätt bananvändningVälanpassad för både våta och torra förhållanden

Noteringar:

 • Dimensioner: Dimensionerna är exempel och kan variera beroende på tillverkare och specifika modeller.
 • Gummiblandning: Välj blandning baserat på prioritering mellan grepp och hållbarhet.
 • Användningsområde: Varje däckmodell är optimerad för specifika förhållanden och användningsområden.
 • Speciella Egenskaper: Dessa egenskaper inkluderar bland annat däckets förmåga att hantera olika vägtyper och väderförhållanden.

Denna tabell ger en bra överblick över några av de bästa däckalternativen för supermoto, vilket hjälper dig att göra ett informerat val baserat på dina behov och förväntningar. Kom ihåg att konsultera din motorcykels tillverkare och lokala regleringar för att säkerställa att du väljer rätt däck för ditt fordon och din körstil.