Supermotard Bromsar och Bromssystem

Bromsar är en avgörande aspekt av en supermotard och spelar en viktig roll för säkerhet och prestanda, särskilt vid höghastighetsmanövrar och tävlingssituationer. För en supermotard är det ofta nödvändigt att uppgradera från standardbromsarna till ett mer effektivt system. Här följer en genomgång av viktiga komponenter och överväganden för supermotard bromssystem.

Viktiga Komponenter i Supermotard Bromssystem

 1. Bromsskivor: För supermotards används ofta större och tjockare bromsskivor för bättre värmeavledning och ökad bromskraft. Flytande skivor är populära för sin förmåga att minska värmedeformation.
 2. Bromsok: Uppgradera till större och mer kraftfulla bromsok (ofta med fler kolvar) förbättrar bromsens grepp och kontroll. Radialmonterade bromsok erbjuder vanligtvis bättre prestanda än konventionella bromsok.
 3. Bromsbelägg: Valet av bromsbelägg är avgörande och bör baseras på användningsområde. Sinterbelägg erbjuder generellt bättre prestanda i varierande förhållanden och är slitstarka.
 4. Bromsvätska: Använd högkvalitativ bromsvätska som kan motstå höga temperaturer utan att förlora effektivitet.
 5. Bromsslangar: Rostfria stålförstärkta slangar (stålomspunna slangar) ger mer direkt bromskänsla och reducerar risken för bromsledningsexpansion under hög belastning.

Överväganden för Supermotard Bromssystem

 • Bromssystemets Storlek och Typ: Större bromssystem erbjuder bättre bromskraft men kan öka vikten. Välj ett system som balanserar mellan vikt, prestanda och ditt specifika användningsområde.
 • Fram- och Bakbromsbalans: Balansen mellan fram- och bakbroms är kritisk. En bra supermotard setup innebär oftast en kraftfullare framhjulsbroms och en mindre aggressiv bakbroms.
 • Underhåll och Justeringar: Reguljärt underhåll och justeringar är nödvändiga för att hålla bromssystemet i toppskick. Detta inkluderar att byta bromsvätska, kontrollera slitage på bromsbelägg och skivor, samt att kontrollera att alla komponenter är ordentligt fastsatta och fungerar som de ska.
 • Anpassning till Körstil: Ditt bromssystem bör anpassas till din körstil och de förhållanden du kör under. T.ex. kan tävlingsförare behöva ett mer aggressivt bromssystem än hobbyförare.

Tabell över Supermotard Bromssystem och Komponenter

Denna tabell inkluderar populära märken och specifika produkter för supermotard bromssystem, vilket ger en översikt över alternativ för dem som söker uppgradera eller anpassa sina bromsar.

Märke/ModellKomponentSpecifikationer / EgenskaperAnvändningsområde
Brembo Serie OroBromsskivorFlytande skivor, hög värmeavledningRacing, avancerad gatkörning
Magura HC1BromsokRadialmonterad, flerkolvig designRacing, högpresterande gatkörning
EBC BrakesBromsbeläggSinterbelägg, hög slitstyrka och prestandaAllround, både gata och bana
Motul RBF 600BromsvätskaHög kokpunkt, lämpad för racingRacing, krävande gatkörning
Galfer Stålomspunna SlangarBromsslangarFörbättrar bromskänsla och responsAllround, uppgradering från standard
Nissin Radial Master CylinderBromspumpFörbättrat grepp och kontroll, radial designRacing, avancerad gatkörning

Noteringar:

 • Specifikationer/Egenskaper: Dessa varierar beroende på modell och tillämpning, och bör väljas baserat på specifika behov och krav.
 • Användningsområde: Välj komponenter som matchar ditt användningsområde, vare sig det är för professionell racing eller hobbykörning på gatan.
 • Kompatibilitet: Se till att alla komponenter är kompatibla med din motorcykelmodell och andra delar av bromssystemet.